środa, 29 czerwca 2016

BEZGLUTENOWA TARTA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM

Tartę tym razem zrobiłam z ciasta drożdżowego i muszę powiedzieć, że taka smakuje mi o niebo lepiej niż na kruchym spodzie, smakuje obłędnie, jest wyrośnięta i tak samo dobra glutenowa :)


SKŁADNIKI:

ciasto:

- 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa i kukurydziana)
- 250 ml ciepłej wody
- 5 g drożdży suchych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka tymianku
- 30 ml oliwy
- 1 jajko

farsz:

- 2 duże buraki
- 100 g sera koziego twardego
- 100 ml octu balsamicznego
- pół łyżeczki soli

- świeży tymianek


WSZYSTKIE SKŁADNIKI na ciasto wyrób mikserem na gładko, może się zdarzyć, że będziesz potrzebować więcej wody, każda mąka inaczej chłonie, więc śmiało możesz dolać odrobinę. Ważna jest konsystencja- coś na kształt bardzo gęstego jogurtu.

MISKĘ Z CIASTEM przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. W międzyczasie włącz piekarnik na 170 stopni i zajmij się farszem.

BURAKI OBIERZ I POKRÓJ w niewielkie plasterki, w garnku duś z octem balsamicznym i solą aż będą al dente- nóż powinien stawiać opór przy sprawdzaniu. Ser pokrój w plastry.

WYROŚNIĘTE CIASTO przełóż na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Ja używam do tego dużej, drewnianej łyżki. Na ciasto ułóż buraki i kozi ser, wstaw do piekarnika na około 30 minut, będzie gotowe kiedy się ładnie przyrumieni. Ostudzona tarte posyp świeżym tymiankiem. Smacznego!


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz