poniedziałek, 27 czerwca 2016
PIZZA Z BOBEM I SEREM FETA (BEZGLUTENOWA)
SKŁADNIKI:
-250 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa i kukurydziana w równych częściach)
- 250 ml wody
- płaska łyżka soli
- mała łyżeczka cukru
- 30 ml oliwy z oliwek
- 5 g drożdży świeżych
- 200 g bobu
- 200 g sera feta
- 200 g sera mascarpone
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
SKŁADNIKI NA CIASTO WYMIESZAJ za pomocą miksera, pamiętaj o tym, że każda mąka inaczej chłonie wodę, więc dolewaj jej stopniowo, może się zdarzyć, że Twoje ciasto będzie potrzebować jej więcej. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego jogurtu. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło (około 20 minut).
KIEDY CIASTO BĘDZIE WYRASTAŁO obgotuj bób w osolonej wodzie i obierz, pamiętaj o tym, aby nie rozgotować bobu, powinien jeszcze być twardawy. Z mascarpone i czosnku przygotuj sos, fetę pokrój w dużą kostkę lub pokrusz.
PIEKARNIK NAGRZEJ NA NAJWYŻSZĄ TEMPERATURĘ (u mnie 250 stopni). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj ciasto, ja to robię dużą drewnianą łyżką. Bardzo trudno byłoby sos rozsmarować na takim cieście, więc ja po prostu układam małe porcyjki sosu co 2 cm.
UŁÓŻ BÓB I FETĘ NA CIEŚCIE i posyp tymiankiem, wstaw do piekarnika na około 20 minut, jednak obserwuj pizze, może się zdarzyć, że będzie potrzebować kilku minut mniej lub więcej. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńI smakuje wybornie :)
Usuń