czwartek, 8 października 2015

Sałatka ziemniaczana

SKŁADNIKI:

- 1 kg ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- cebula dymka
- 1/2 pęczka koperku
- 100 ml bulionu
- 50 ml oleju z pestek dyni

SOS:
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu


ZIEMNIAKI UGOTUJ W MUNDURKACH, w międzyczasie przygotuj sos, po prostu wymieszaj porządnie wszystkie składniki oraz posiekaj szczypiorek, dymkę i koperek.


TERAZ MUSISZ SIĘ TROCHĘ POPARZYĆ, ziemniaki trzeba obierać kiedy są jeszcze gorące, dzięki temu lepiej wchłoną sos i bulion. Ja wspomagam się rękawicami kuchennymi :), trochę to niewygodne, ale jakoś daję radę :)


OBRANE ZIEMNIAKI POKRÓJ na nierówną kostkę, to nie apteka, a czas się liczy, następnie dodaj sos, bulion i zieleninę, wszytko dokładnie wymieszać, skosztuj, czy nie trzeba doprawić.


OLEJ Z PESTEK DYNI jest bardzo intensywny, dlatego dodawaj go małymi partiami, może być, że dla Ciebie niewielka ilość wystarczy. Po ostygnięciu wstaw do lodówki, mi najbardziej smakuje na drugi dzień. Smacznego !

4 komentarze: