wtorek, 20 października 2015

WĘDZONE HAMBURGERY Z BRUKSELKI

SKŁADNIKI:

- 40 brukselek równej wielkości
- łyżeczka soli
- 2 łyżki stołowe oleju o aromacie dymu

- polędwiczka wieprzowa
- łyżeczka soli peklowej
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki naturalnego dymu wędzarniczego


KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:

 - 0,5 kg czerwonej cebuli posiekanej w piórka
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej

SOS SEROWY WĘDZONY:

- 200 g sera mimolette startego na drobnych oczkach
- 50 g masła
- łyżka mąki ryżowej
-100 ml mleka
- łyżeczka naturalnego dymy wędzarniczego



2 DNI PRZED PRZYGOTOWANIEM mini hamburgerów zamarynuj mięso w soli, aromacie dymu i czosnku, wstaw do lodówki na 24 godziny, po tym czasie wyjmij, obwiąż sznurkiem i powieś w chłodnym miejscu na kolejne 24 godziny. Powinnaś uzyskać pyszną wędlinę, jeśli całości nie wykorzystasz do mini hamburgerów na pewno zasmakuje na kanapce.

PRZYGOTUJ KONFITURĘ. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier, po kilku sekundach dodaj posiekaną cebulę, powinna zacząć puszczać soki. Jeśli jest bardzo sucha dodaj odrobinę wody, duś na bardzo małym ogniu. Po kilkunastu minutach dodaj oliwę, sól, pieprz i musztardę, zamieszaj, w razie konieczności znowu podlej odrobiną wody. Często mieszaj konfiturę, aby się nie przypaliła. Kiedy uzyska ładny kolor i konsystencję, a cebula będzie się rozpadać jest gotowa.

SOS SEROWY ZAJMIE TYLKO CHWILĘ. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę, zrób delikatną zasmażkę, dodaj mleko. Kiedy masa się zagotuje dodaj potarty ser, po około dwóch minutach rozpuści się, wtedy dodaj dym wędzarniczy.

BRUKSELKI OBIERZ, ODETNIJ KOŃCÓWKI i wrzuć do garnka z wrzątkiem, powinny gotować się tylko kilka minut, będą jeszcze grillowane, więc muszą być chrupkie. Zblanszuj je pod zimną wodą, nie zmienią koloru.


KIEDY BRUKSELKI TROCHĘ OSTYGNĄ przekrój je na pół, w wędlinę na cienkie plasterki. Rozgrzej i patelnię grillową, wysmaruj ją olejem o łagodnym, dymnym aromacie, wsyp brukselki i polędwiczkę, grilluj z dwóch stron. 

NA WYKAŁACZKĘ nabijaj brukselkę, polędwiczkę, nałóż trochę konfitury, zakończ brukselką. W osobnej miseczce podaj ciepły sos serowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz