czwartek, 8 października 2015

Ćevapčići - bałkańskie kotleciki mielone

SKŁADNIKI:

- 1 mięsa mielonego (u mnie wołowina i wieprzowina)
- duża cebula (posiekana)
- kilka ząbków czosnku (ja lubię i było 8) (posiekany)
- łyżeczka ostrej pasty paprykowej (jak ktoś lubi ogień)
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki soli


WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚĆ W MISCE i bardzo dokładnie wymieszaj, musisz robić to tak długo aż mięso będzie kleiste, wtedy będziesz mieć pewność że kotleciki nie rozpadną się. Ja pomagam sobie robotem kuchennym i hakiem do wyrabiania ciasta.


Z MIĘSNEJ MASY formuj małe kotleciki, takie wałeczki, możesz także nadziać je na długą wykałaczkę.

KOTLECIKI NAJLEPIEJ GRILLOWAĆ, ale z powodzeniem też możesz wsadzić je na kratkę piekarnika (pamiętaj żeby pod spodem była blacha, bo inaczej nie doczyścisz piekarnika przez tydzień)

CEVAPY PODAŁAM Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ, ale równie dobrze będzie smakowało z tzatzikami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz