środa, 6 maja 2015

ZAKWAS Z BURAKÓW

Samo zdrowie, genialnie wzmacnia krew i odporność. Naturalny energetyk, można zrobić na nim barszcz, albo pić za co dzień, bardzo smakuje z samego rana. Pamiętam jeszcze ze studiów, że w akademiku robił furorę :) A że, kiszonki są zdrowe, każdy wie. Kwas mlekowy wytwarzany w procesie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Więc pijcie na zdrowie!






Składniki:

-kilogram buraków
-sól
-woda
-2 łyżki kwasu spod kapusty albo ogórków
-główka czosnku



Wykonanie:
Buraki obierz i pokrój na plasterki, wsadź do dużego, wyparzonego słoja, w międzyczasie dodawaj obrany czosnek, Kiedy wszystkie składniki wykorzystasz zalej przegotowaną, zimną osoloną wodą. Na koniec dodaj kwas. Tylko pamiętaj, żeby dodać kwas spod ogórków/ kapusty kiszonej, nie kwaszonej. Teraz zakryj gazą, i daj działać bakteriom, w ciepłym miejscu jak sobie popracują to za 4 dni zakwas powinien być gotowy. Kiedy jest wyraźnie kwaśny i gęsty odcedź, przelej do butelek, szczelnie zamknij i gotowe. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz