poniedziałek, 11 maja 2015

SPAGHETTI Z KREWETKAMI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Że Włosi są mistrzami jeśli o chodzi o makarony, wiadomo. Ale są też mistrzami w konkurencji na ilość, jakość i wybór makaronów bezglutenowych. Jako, ze pogoda u mnie jak we Włoszech zapraszam na danie w stylu "wakacje"






Składniki dla dwóch osób:

300 g surowych krewetek
50 ml oliwy z oliwek
szczypta białego pieprzu
sól
2 garście spaghetti
kilka liści czosnku niedźwiedziego
butelka różowego wytrawnego wina (do dania 50 ml, resztą umil sobie wieczór)
parmezan do posypania



ZAMARYNUJ KREWETKI, mieszając je w misce z oliwą z oliwek, solą, białym pieprzem i winem (50 ml). Przykryj filia śniadaniową  i odstaw do lodówki na 10-15 minut. Jeśli masz proszoną kolację to lepiej krewetki obierz. Ja mogłam się babrać przy stole, więc tylko usunęłam przewód pokarmowy.



USTAW DUŻY GARNEK, zagotuj wodę na makaron, ugotuj go według przepisu, powinien być lekko twardawy.



W TYM SAMYM CZASIE ROZGRZEJ PATELNIĘ na średnim ogniu i rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć krewetki i smaż przez około 2 minuty kilka razy obracając. 

ODCEDŹ MAKARON I DODAJ DO KREWETEK, przez około minutę podsmażaj, to bardzo ważne. Chodzi o to, żeby makaron "napił się" tego sosu. Bardzo to podnosi smak.

PRZEŁÓŻ NA TALERZ, dodaj czosnek niedźwiedzi i parmezan, tyle. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Piekne zdjecia.Przepis genialny,wino dobre." PRAWDZIWA CNOTA KRYTYK SIE NIE BOI"

    OdpowiedzUsuń