SKŁADNIKI na jedną porcję:
Sałata:
-Sałaty, najlepiej różne rodzaje
-Stek z tuńczyka-1
-oliwki czarne, u mnie suszone- kilka
-pomidor- 1
-czerwona cebula- 1
-kapary- kilka
-anchois- 2 filety
Sos:
-oliwa z oliwek- 4 łyżki
-ocet jabłkowy- 1 łyżka
-tymianek świeży- mała łyżeczka
-przetarty czosnek- 1 ząbek
-sól
-pieprz
Jajko marynowane:
-jajko
-szafran
-sól
-czerwony pieprz
Przyjemność
-białe wytrawne wino, u mnie dwie butelki :)
WYKONANIE
Zacznij od zamarynowania jajka, dość duży kieliszek wyłóż folią spożywczą, wbij jajko, przypraw szafranem, solą i pieprzem, szczelnie zawiąż, tak zapakowane jajko włóż do wody i gotuj do momentu aż zetnie się białko.
Stek z tuńczyka posól, popieprz i usmaż na patelni grillowej, minuta z jednej strony powinna wystarczyć.
Pokrojonego pomidora, cebulę, oliwki, sałatę, posiekane anchois wymieszaj, odłóż na bok.
Przygotuj sos, po prostu wymieszaj wszystkie składniki.
Na sałaty połóż stek i jajko marynowane, dopraw sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz