piątek, 24 kwietnia 2015

PIĄTECZEK- Sałatka nicejska i białe wino!

Piątek trzeba świętować :) Z tej okazji zrobiłam pyszną sałatkę w stylu nicejskim. Nie ma w niej tuńczyka w puszce, jest za to pyszny stek, nie ma jaja na twardo, jest mega jajko marynowane w szafranie, jego smak jest zupełnie inny, podkręcony na maksa. No i dodatkowy atut- jest bardzo pożywna, a wszyscy wiemy, że w piątek o takie rzeczy trzeba dbać :)



SKŁADNIKI na jedną porcję:

Sałata:

-Sałaty, najlepiej różne rodzaje
-Stek z tuńczyka-1
-oliwki czarne, u mnie suszone- kilka
-pomidor- 1
-czerwona cebula- 1
-kapary- kilka
-anchois- 2 filety




Sos:
-oliwa z oliwek- 4 łyżki
-ocet jabłkowy- 1 łyżka
-tymianek świeży- mała łyżeczka
-przetarty czosnek- 1 ząbek
-sól
-pieprz



Jajko marynowane:

-jajko
-szafran
-sól
-czerwony pieprz

Przyjemność

-białe wytrawne wino, u mnie dwie butelki :)





















WYKONANIE

Zacznij od zamarynowania jajka, dość duży kieliszek wyłóż folią spożywczą, wbij jajko, przypraw szafranem, solą i pieprzem, szczelnie zawiąż, tak zapakowane jajko włóż do wody i gotuj do momentu aż zetnie się białko.
Stek z tuńczyka posól, popieprz i usmaż na patelni grillowej, minuta z jednej strony powinna wystarczyć.
Pokrojonego pomidora, cebulę, oliwki, sałatę, posiekane anchois wymieszaj, odłóż na bok.
Przygotuj sos, po prostu wymieszaj wszystkie składniki.
Na sałaty połóż stek i jajko marynowane, dopraw sosem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz