środa, 4 marca 2015

Panna cotta z borówkami i lawendą


Składniki na 8 małych porcji:
150 ml śmietany 30%
350 ml mleka
40 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki borówki amerykańskiej
łyżeczka kwiatów lawendy
Przygotowanie:
Zagotowujemy śmietanę z mlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Do gorącej śmietany dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy lawendę i  borówki. Płyn przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz