czwartek, 12 stycznia 2017

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC JAPOŃSKI Z BIAŁEGO MAKU

Tradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :)


SKŁADNIKI:

- 250 g maku białego
- 160 g cukru
- 6 łyżek komosy ryżowej białej
- 300 g jabłek
- 125 g masła
- 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- 6 jajek (oddzielone żółtka i białka)
- 100 g marcepanu
- cukier puder do posypania
- mleko do sparzenia maku i komosy ryżowej

MAK I KOMOSĘ RYŻOWĄ zalej gorącym mlekiem i odstaw na godzinę, możesz też je chwilę pogotować aby skrócić czas namaczania. Następnie przełóż na sitko wyłożone gazą i dobrze odciśnij. Zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na sitku o najmniejszych oczkach.

DO MASZYNKI WRZUĆ TEŻ marcepan i obrane jabłka, masę dobrze wymieszaj.

MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia.

BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową.



CIASTO PRZEŁÓŻ DO FORMY (19x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około godzinę (termoobieg), możesz zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza