wtorek, 15 marca 2016

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM JABŁKOWYM

Sernik na zimno, na waniliowych serkach homogenizowanych, z musem jabłkowym, spód zrobiłam z bezglutenowych płatków kukurydzianych. W smaku jest łagodny, aksamitny, na pewno przypadnie do gustu dzieciom.


SKŁADNIKI:

- szklanka płatków kukurydzianych bezglutenowych
- 50 ml syropu klonowego
- 50 masła (rozpuszczonego)
- 2 łyżki kakao

- 400 ml musu jabłkowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier (jeśli mus jest bardzo kwaśny)

- 350 g serków z prawdziwą wanilią (patrz na skład)
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 50 ml namoczonych nasion chia

- puder truskawkowy do dekoracji


DOKŁADNIE WYMIESZAJ SKŁADNIKI na spód, płatki możesz trochę rozgnieść. Małą foremkę do ciasta (18 cm) wyłóż folią spożywczą, masę na spód przełóż do tortownicy i bardzo dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki,

ŻELATYNĘ ZALEJ MAŁĄ ilością zimnej wody i odstaw. Mus jabłkowy podgrzej. Po kilku minutach połącz żelatynę i mus. Wstaw masę na chwilę do lodówki.



























KIEDY SPÓD BĘDZIE twardy, a mus jabłkowy delikatnie ścięty przełóż go do tortownicy i wstaw do lodówki aby stężał.

ŻELATYNĘ DO OSTATNIEJ WARSTWY zalej małą ilością zimnej wody. gdy napęcznieje podgrzej, połącz z łyżką serka i wymieszaj z chia, a następnie dodaj do reszty serka. Jeśli mus jabłkowy już stężał przełóż ostatnią warstwę i wstaw do lodówki. Po około godzinie ciasto jest gotowe.

GOTOWY SERNIK NA ZIMNO posyp pudrem truskawkowym i smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz